DEĞER KAYBI KONUSUNDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
1) Sigorta Kuruluşları Değer Kaybı Talepli Başvuru Sonrasında Kişilere Eksiksiz – Tam Ödeme Yaparlar.
YANLIŞ.Sigorta Kuruluşları kendilerine yapılan değer kaybı başvuruları sonrasında çoğunlukla araçta oluşan gerçek/reel değer kaybının çok altında bir ödeme yapmaktadırlar. Bu nedenle bağımsız bir eksper tarafından hazırlanacak araçta oluşan gerçek/reel değer kaybının tespit edildiği raporla birlikte, konusunda uzman bir avukat aracılığıyla hukuksal tüm süreçlerin takip edilmesi hak kaybına uğranmaması açısından büyük önem arz etmektedir. Birçok kazada mağdur araç sahipleri, konusunda uzman bir avukata danışmadan süreci takip ettiklerinde, çoğunlukla araçta oluşan gerçek değer kaybının çok altında bir tazminata razı olmakta ve reel değer kaybının çok altında ödeme yapan sigorta şirketlerine karşı hiçbir yasal başvuru yapmayarak haklarını kaybetmektedirler.
2) 165.000 KM Üzerindeki Araçlarda Değer Kaybı Çıkmaz
YANLIŞ. 17.07.2020 tarihli Anayasa Mahkemesi’ nin KTK 90. Maddesindeki Genel Şartlara atıf yapan kısmını iptal kararı sonrasındaki yasal düzenlemeler çerçevesinde, Yargı kararlarıyla yerleşik hale geldiği üzere, aracın kilometre değerinin yüksek olması araç üzerinde değer kaybı oluşmasına engel değildir.
3) Aracınızı Sattıysanız Değer Kaybı Talep Edemezsiniz.
YANLIŞ. Kaza tarihindeki ruhsat sahibi değer kaybı talep hakkına sahiptir. O yüzden aracınızı satsanız dahi değer kaybı talep edebilirsiniz
4) Ticari Taksiler ve Kiralık Araçlar (Rent a Car) Değer Kaybı Alamaz.
YANLIŞ. Ticari taksilerin ve kiralık araçların (rent a car) değer kaybı talep edebilmesinde hukuki bir engel yoktur.
Yabancı plakalı araçlar, belediye otobüsleri, yol süpürme araçları, itfaiye araçları, tekerlekli/paletli ve zırhlı toplumsal müdahale araçları, değer kaybı teminatı dışındadır.